7 tips kring din bilförsäkring

När det kommer till bilförsäkringar finns det mycket att tänka på. Här ger vi dig sju bra tips som kan vara bra att ha koll på.

 1. Se till att du är försäkrad från dag ett
  Att ha en trafikförsäkring är ett lagstadgat krav på dig som har en bil i drift, så se till att du har en försäkring tecknad från dag 1. Annars åker du på en kostnad på c:a 100 kr/dag till trafikförsäkringsföreningen.
 2. Välj rätt omfattning
  Att välja omfattning på sin försäkring handlar om att sätta bilens värde i kontrast till kostnaden och skyddet på en försäkring. En trafikförsäkring täcker bara skador på andra trafikanter eller andras egendom, men inga kostnader som berör din egen bil. Om du har en gammal bil som inte har något särskilt värde så kanske det kan räcka med denna, men annars bör du överväga en halv- eller helförsäkring istället.
 3. Skillnaden på halv- och helförsäkring
  I en halvförsäkring har du normalt även skydd för brand-, glas-, räddning-, stöld-, rättsskydd-, och maskinskador också. En helförsäkring har allt detta, men med tillägget att du även får skydd för vagnskador i denna.
 4. Jämför villkoren
  När du har bestämt dig för omfattning och jämfört priserna så ska du fortfarande komma ihåg att vara noggrann innan du tecknar. Se till att jämföra villkoren också, särskilt om det rör sig om halv- eller helförsäkring. Välj det bolag som erbjuder dig bäst skydd till lägst pris, inte bara ”det bolag som erbjuder lägst pris”.
 5. Kontrollera skyddet för stenskott och glasskador
  I en halvförsäkring har du oftast skydd mot detta, men det kan skilja sig mellan fast självrisk och rörlig kostnad för reparationen. Om du har en ny bil kan det bli en dyr historia vid eventuell reparation, då glaset kan innehålla en del funktioner. Så här är det bra att läsa in sig.
 6. Äldre bil? Se över skydd för maskinskada.
  Om du har en bil av lite äldre modell, som har gått runt 10.000 mil eller som är runt 8 år och äldre så är det värt att du kollar upp vad som gäller kring maskinskador. I en halvförsäkring ska det finnas ersättning för skada på motor och växellåda, och ibland även för fabriksmonterade ljudsystem och kommunikationssystem. Kontrollera villkoren!
 7. Särskilda villkor
  Prismässigt så finns det en del bolag som erbjuder dig billigare försäkring mot att du går i god för att ingen under 25 år kommer att köra bilen. Om det är ett villkor som fungerar i din vardag kan det vara värt att se över för att komma billigare undan.

         Viktigt att veta vad som ingår i din försäkring. Bilden från https://www.svedea.se/bilforsakring

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.