Är budgetdäck verkligen säkra?

De flesta av oss tillbringa många timmar på att göra efterforskningar om vilken bil som är säkrast för familjen och är också beredda att betala mer för ökad säkerhet. Däremot hålls det hårdare i plånboken när det gäller däck. Däck ses som en bit gummi och inte mer. Vad många bilägare fortfarande inte förstår är att däcken är en av de absolut viktigaste komponenterna när det gäller säkerhet så när det dags att köpa nya däck är det många som är frestade att välja det allra billigaste alternativet. Prisskillnaderna är också stora och ett budgetdäck kan kosta så lite som en femtedel av ett premiumdäck.

  1. Skillnaden mellan budgetdäck och premiumdäck

Däck delas generellt upp i tre kategorier: premium, medium och budget. De flesta premiumdäck kommer från välkända märken som Dunlop, Michelin och Pirelli. De är designade och tillverkade av de bästa råmaterialen för att hålla en högre standard. Ofta är de också byggda utifrån en särskild funktion som för racing eller off-road.

I medium-segmentet återfinns däck från samma märken som tillverkar premiumdäck men de är tillverkade av något sämre material och ska fungera bättre allround. De håller alltså bra kvalitet men är billigare och inte heller lika tåliga som de riktiga premiumdäcken.

De flesta budgetdäck kommer från mindre tillverkare som inte är lika välkända. För att kunna hålla kostnaderna nere används kanske inte samma tillverkningsprocesser och framförallt inte samma högkvalitativa material som i premiumdäck. Dessa däck är billigare och av lägre kvalitet än de allra bästa (och dyraste) däcken. Det finns dock minimikrav som även dessa däck måste upprätthålla, alltså en nedre gräns för hur dåligt ett däck får vara.

  1. Får du vad du betalar för när du köper budgetdäck?

Svaret på denna fråga är förvirrande nog kanske, beroende på vad man menar. Även fast kvaliteten på ett budgetdäck helt klart är lägre finns det andra faktorer för en bilägare att överväga. Inte minst den höga prislappen på premiumdäck. Det är få vanliga bilägare som faktiskt behöver ett däck som är byggt för att köra på racingbana i höga hastigheter. Eftersom det är ett specialiserat däck är det inte ens säkert att detta däck presterar bättre under vanliga förhållandena.

Ett budgetdäck kan alltså under vissa förutsättningar som att du vanligtvis kör ganska långsamt och endast under ideala förhållanden vara ett bättre alternativ. För de flesta lär dock ett däck ur medium-segmentet vara ett attraktivare val eftersom gummit i dessa däck i allmänhet håller längre än i ett budgetdäck. Ett däck som håller längre kan till och med vara billigare per mil än ett budgetdäck. Ett däck av hög kvalitet kan hålla upp till 5000 mil medan budgetdäck oftast inte håller lika länge.

Den avgörande frågan när du funderar på att köpa ett budgetdäck bör dock vara hur det påverkar din och din familjs säkerhet i trafiken?

  1. Budgetdäckens säkerhet

Att utveckla ett riktigt bra däck är en utdragen process. Tillverkarna av premiumdäck lägger ner mycket pengar på forskning, utveckling och testning innan de släpper ett premiumdäck. Den kunskap och de tekniker som utvecklas kan sedan också användas för övriga däck som de tillverkar och därför presterar de flesta däck i medium-segmentet bättre än budgetdäck. Detta gäller särskilt under icke ideala förhållanden. För nordiska bilägare är det särskilt viktigt att se till att ett däck kan prestera under de ibland extrema förhållanden som råder här med snö, is och väldigt låga temperaturer.

Sammanfattningsvis om du är frestad eller av ekonomiska skäl tvingad att köpa ett budgetdäck är det mycket viktigt att göra noggranna efterforskningar innan du bestämmer dig. Läs produktbeskrivning, och recensioner på nätet och i motortidningar. Sannolikt är ett budgetdäck mindre säkert men behöver inte i precis alla fall vara det beroende på vilken slags förare du är och vilka förhållanden du kör under.

Detta är en samarbetesartikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.