Vad är vattenplaning och hur undviker man det?

Har det någon gång hänt dig att du kört bil på ett blött underlag och helt plötsligt förlorat kontrollen på bilen för en bråkdels sekund? Risken är då stor att du råkat ut för vattenplaning. Få saker ger en värre känsla för man tappar verkligen kontrollen över fordonet vilket kan leda till rejäla bekymmer. Då det är ganska vanligt förekommande att även erfarna förare drabbas tänkte vi med denna text förklara vad vattenplaning beror på samt ge tips på hur du bäst undviker det framöver.

Vad är vattenplaning?

Vattenplaning sker när däcken åker på ytan av stillastående vatten på vägbanan istället för att komma ner till själva underlaget. Det som sker är att däcket istället för att sprida ut vattnet på sidorna stöter det framför sig varefter det hamnar ovanpå ett lager vatten och förlorar sin dragkraft mot vägbanan. Många tror att vattenplaning endast sker vid stora mängder vatten men faktum är att det kan ske även när det var en mindre regnskur på platsen flera timmar tidigare. Resultatet om man drabbas av vattenplaning är att man förlorar bromsförmåga och styrning över sitt fordon.

Hur kan förare undvika vattenplaning?

Se till att ha rätt tryck samt mönster på däcken

Såväl däcktrycket som mönsterdjupet är otroligt viktigt för att se till att däcken behåller sina vattenavstötande egenskaper. Kontrollera vad som gäller för just dina däck i bilens samt däckens manualer.

Regelbundet balansera och rotera däcken på bilen

Detta är otroligt viktigt och något som ofta glöms. För att få en jämn slitning på däcken måste de roteras och balanseras. Grundregeln man brukar ha är att göra detta minst varannan gång du byter olja.

Byt däck vid behov

Är det så att däcken börjar bli gamla eller slitna bör du byta dem då de förlorat mycket av de goda vägegenskaperna. Oavsett om det är vinter, allround eller sommardäck du tittar på så se till att köpa däck som är gjorda för att minska risken för vattenplaning. Detta är något som skiljer enklare däck från de bättre och är speciellt viktigt om du bor där det regnar ofta. Två fantastiskt bra sidor vi kan rekommendera för att jämföra priser på däck vid ett köp är www.falgar-shop.se och tirendo.se .

Sänk hastigheten vid blått väglag

För varje kilometer högre hastighet du håller så får däcken ett tuffare jobb med att sprida vattnet åt sidan istället för att knuffa det framför sig. Det måste inte handla om stora hastigheter, vattenplaning kan inträffa vid så låg fart som 55km/h. Undvik kraftiga accelerationer vid exempelvis omkörningar. Det smartaste du kan göra är att ta för vana att sänka hastigheten så fort det börjar regna. Om det regnar kraftigt eller blåser är det nämligen ytterligare faktorer som ökar risken för vattenplaning.

Undvik vattenpölar

Om du ser att det är pölar av vatten på vägen så försök undvik dem så gott det går då det inte krävs mycket för att du ska få en vattenplaning. Sakta hellre ner och försök byt vägbana istället för att chansa. Om du åker över en vattensamling och får vattenplaning kommer ratten kränga till och du kommer inte kunna styra var bilen tar vägen vilket kan leda till att du lätt oavsiktligt girar åt vänster eller höger vilket är extremt farligt.

Använd under inga omständigheter farthållare

Farthållare är en kanonbra uppfinning, dock inte i regn. Det den gör är nämligen att fortsätta med samma fart genom vattnet och senare än vad du hade märkt det inse att bilen råkat ut för vattenplaning. Därefter slår farthållaren av sig och då ska du återfå kontrollen, kanske mitt under pågående vattenplaning. Inte en rolig uppgift. Se därför till att alltid slå av farthållaren när det börjar regna.

Undvik hårda inbromsningar

När du bromsar ändrar du däckens rullhastighet samt mönster-egenskaper så de blir sämre på att leda bort vatten. En vattenplaning uppstår då otroligt lätt. Därför ska man inte heller bromsa om man hamnar i en vattenplaning utan istället släppa såväl gas som broms och handfast styra sig ur situationen.

Lycka till med att undvika vattenplaningar där ute på vägarna! De är en stor olycksrisk för den förare som inte är uppmärksam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.