Inför valet och kvalet om hyrbil

Bilhyrning

Ibland är det inte ett alternativ att köpa en ny bil, trots att du kanske behöver något större och kraftfullare än bilen som står parkerad på uppfarten. Att hyra bil när behovet är framme är både enkelt och populärt. Det är ett omtyckt alternativ till kollektivtrafiken på utlandsresan och det ger en helt annan frihet. Men bilhyrning kan medföra oönskade och kostsamma överraskningar om man inte har läst igenom avtalet man skriver under. 

(Källa: Unsplash.)

För att du ska få den bästa tiden med din hyrbil är följande tips bra att känna till innan du hämtar bilen för dagen, helgen eller semestern. 

1. Jämför olika firmor

Bara för att en bilhyrningsfirma kommer högst upp på sökmotorn betyder inte det att just den firman är det bästa valet. För att hitta bra avtalsvillkor till överkomliga priser ska man jämföra olika firmor. Det kommer inte bara att ge det bästa priset. Det kommer också att ge dig en bättre inblick i vad som faktiskt ingår i en bilhyra. I de flesta avtal ingår fri körsträcka inom landet bilen hyrs i och alla viktiga försäkringar. Det ska inte finnas några dolda avgifter och man ska kunna komma i kontakt med en kundtjänst eller annan personal vid behov. Genom att jämföra företagen kan du lättare hitta firman som har bilen just för ditt behov och för schyssta villkor.

2. Tänk på tiden

Oavsett om du ska ha bilen för en semester, en flytt eller av andra skäl är det alltid bäst att boka bilen i god tid. Under semesterperioder och på kända semesterorter rekommenderas det att boka bilen redan när man vet att man ska åka. Se till att komma till firman i god tid när du ska hämta bilen, men ännu mer så när du ska lämna tillbaka den. Har du ett annat färdsätt att passa, t.ex. ett flyg, måste du avsätta extra tid för att hinna gå igenom bilen tillsammans med firman vid lämningen.

(Källa: Unsplash.)

3. Olika förare

Ta reda på vad som gäller om ni är två eller fler som planerar att köra bilen. Några hyrfirmor kräver att varje person som ska köra måste visa upp sitt körkort vid hämtning. Detta har framför allt att göra med försäkringarna. Hos några firmor är det enbart den som står på hyrbilsavtalet som får köra. 

4. Gå igenom bilen innan och efter

För att bespara dig eventuella problem är det viktigt att du går igenom bilen innan och efter hyrningen. Om det finns skador som t.ex. repor eller bucklor vid hämtning ska du och firman observera att de fanns där från början så att du inte blir skyldig att ersätta skadorna. Du ska också vara med och gå igenom bilen vid lämning. Då kan firman inte kontakta dig efteråt och kräva ersättning för skador som du inte kan vara säker på om du har orsakat. 

(Källa: Unsplash.)

Allt detta görs för att både skydda den som hyr och de som hyr ut. Att hyra bil kan vara räddaren i nöden och förstärka upplevelsen på en resa, och det är sällan några problem så länge man bara vet vad som står i avtalet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.