Test Dacia Duster

Att köra Dacia Duster är något speciellt. Den är cool, robust, praktisk och statuslös. Men är den verkligen statuslös? Den som köpt denna bil visar att man vill ha en riktig SUV med hög markfri gång och inte en liten fejkcrossover. Ägaren visar också att man prioriterad bilen och dess funktion framför lyx och flärd. Dessutom har ägaren till bilen sparat pengar till andra nöjen. Jag tycker inte detta är statuslöst då det ger livskvalité till rimlig kostnad.

Dacua Dusters starkaste sida är fyrhjulsdrift (Finns även med enbart framhjulsdrift) samt den höga markfria gången. Vare sig du bor på landet eller i stan får du nytta av detta. På landet hjälper den dig på oplogade vägar, i stan hjälper den dig att komma in och ut ur parkeringarna när snön fallit ner.

Duster är enkelhetens bil och köper man den utan Laureate paketet så är det inte mycket mer än kaross, motor, säten och ratt. Exempel på förenklingar är att bilen inte har utetempgivare, fönsterhissarna öppnas och stängs genom att knappen hålls inne hela tiden osv. Men jag kan bara säga att man vänjer sig vid detta snabbare än man tror, okej visning av ute temperaturen tycker jag det är snålt att Dacia har skippat.

Bra att veta om Dacia Duster är att motorerna kommer från Renault, som för övrigt äger Dacia. Drivlinan med fyrhjulsdrift är från Nissan X-trail. Jag har körd 1,5 dCi diesel motorn som för övrigt finns i många bilar, exempelvis Nissan Qashqai. Motorn brölar med klassiskt dieselljud med det passar denna bils image bra. Dieselmotorn har turbo vilket gör att bilen känns ganska pigg i låga hastigheter. Vägbuller in i bilen är lite högre än normalt.

Dacia Duster har rostskydd i absolut toppklass. Krocktesterna visar dock på medelresultat vilket kanske är bilens största brist.

Uppdaterat: Läs också om uppföljaren Dacia Duster II som kom 2014.

Vill du läsa mer så finns en test jag skrivit tidigare om på Byta Bil Bloggen

Av Joakim för Nybilstester.se

 

2 Comments

 • dax att testa nya facelift modellen nu??
  vi är många som vill läsa om den.
  själv har jag bara provsuttit i nya modellen och provat lite knappar och prov stängt dörrar och måste säga att jag är imponerad nu börjar det bli dax att köpa en.
  kommer nya renault 1.6 l dieselni den slår jag till och automatlåda.
  mvh Jesse

  • Ja, det är dags att testa Dacia Duster II. Den är tillgänglig för test efter 7 januari. För min del är målsättningen att det blir i februari som jag testar den.

   Jag skulle egentligen följt med Dacia till Frankrike för några veckor sedan och testat den i offroadmiljö men fick avboka pga hälsoskäl och sjukhusvistelse.

   Jag har inte satt mig in i vilka motorer som är aktuella förutom en ny bensinmotor (med kamkedja), fast då inte i 4×4 hjulsdrift.

   Men som sagt jag kommer prova den så fort jag kan, och skriva om det. Se även då http://www.bytabil.net
   mvh
   Joakim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.