Test av Mini Cooper/One 5-dörrar

Nybilstestad: Mini Cooper/One 5 dörrarsversion

En Mini ska vara liten annars är det ingen mini. Samtidigt så har populäriteten hos Mini växt och flera behov hos köparna likaså. Därav så har mini tagit fram flera varianter av den klassiska lilla bilen. I detta fall avser det en 5 dörrarsversion av Mini Cooper som även kallas för Mini One beroende på vilken motor som köparen väljer. Mini Cooper är den lite sportigare versionen med lite större motor som gör 0-100 på 8,2 sekunder. Lägg till ett ”D” i beteckningen så får du Mini Cooper D samt Mini One D, detta är dieselversionerna.

Den testade bilen var en Mini One på ”bara” 90 hästkrafter. Det intressanta i Minis fall är att det visar sig att körglädjen inte sitter i motorns effekt utan lika mycket i chassi och väghållning. Trots den lilla motorn upplevs bilen ändå pigg att köra. Den goda väghållningen och att hjulen sitter i varje hörn gör Mini lättkörd och buskul att köra. Den svänger på en femöring så att säga. Köper du Mini Cooper så får du dessutom motorkraft som egentligen inte behövs för att göra bilen kul att köra, men som då kommer att öka körglädjen till ännu högre höjd. 5-dörrarsversionen gör Mini lite mer praktisk till vardags om man har flera passagerare då och då, eller bara vill slänga in en matkasse lite smidigare i bilen.

Det är inte bara körglädje som är Minis styrka, interiören är helt fantastiskt bra gjort. Knappar och reglage har en ”klassisk” gammalmodig design i modern anda, tänk om flera biltillverkare kunde göra så fina och unika bilar som Mini. Ta bara en titt på växelspaksknoppen! Den är inte bara cool den ligger bra i handen också.

Allt är dock inte guld och gröna skogar i Mini. Mini är trots allt liten och sittbrunnen är aningen trång för benen speciellt i sidled. Hastighetsmätaren som numera är placerad framför föraren är liten och skalan stor. Detta gör det svårare att se hastighetsvisningen jämte andra bilar. Du kan komplettera med digital visning av hastigheten i färddatordisplayen som sitter straxt under hastighetsmätaren men även dessa siffror är inte överdrivet stora.

Vill du veta mer om mini, varför ratten inte är bra i Pepper versionen, prisbilden, utrymmena med mera? Läs en längre test av Mini One här

Summerat så är Mini en extremt körglad bil samt att dess mjuka värden som design står skyhögt i värde. Lite trång är den och den har en liten hastighetsmätare men bilens namn är ju faktiskt Mini så kom inte och säg att du förväntar dig GRANDE!!! Fast ta dig till en handlare istället och provkör och bilda dig din egen uppfattning. Även om du tänker köpa en annan liten bil så tycker jag att du i alla fall ska ha provat en Mini minst en gång innan bilköpet oavsett vilken bil du slutligen väljer.

10 Körglädje
10 Design
4 Komfort
7 Teknik
5 Infotainment
7.2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.