Att finansiera en bil

Det finns flera sätt att finansiera ett bilköp. En del har råd att betala sin nya bil kontant, en del väljer att leasa (även om det inte brukar rekommenderas) och andra väljer att ta ett billån. Det finns däremot inte några generella rekommendationer att ge egentligen, menar Jon Stenbeck, informationschef på Motormännens riksförbund, utan man alltid måste gå utifrån den enskilde personens privata situation.

Enligt konsumentkreditlagen kan du som mest låna upp till 80% av bilens. Du behöver därför vara redo att kunna betala 20% antingen kontant eller genom inbytesbil, om du är ute efter ett billån. Ett billån innefattar också en del avgifter, och det är viktigt att du är noga med att kolla upp den effektiva räntan på ett billån innan du skriver under något. Det finns oberoende rådgivare på nätet som erbjuder information och kalkyler för att beräkna den faktiska kostnaden för ett billån. Bland annat har Konsumenternas Bank- och Finansbyrå en sådan lånekalkyl, där du som konsument enkelt kan beräkna den effektiva räntan på ditt billån.

Om du bor i villa är det absolut bästa och mest prisvärda att se över om du kan höja ditt bottenlån. Då kan du få loss pengar till en, i dagsläget, mycket låg ränta. Men alla har inte den möjligheten heller, och då finns det lite andra råd att ta till sig inför ett billån.

För dig som funderar på skillnaden mellan ett blancolån och ett lån via bilhandlaren kan det vara bra att veta att det inte är någon alltför stor skillnad. Generellt sett brukar billån ges med rörlig ränta, men en del bilhandlare erbjuder även billån med en fast ränta. Man brukar däremot från exempelvis Motormännens sida ge rådet till konsumenter att försöka undvika leasing, eftersom det är en komplicerad finansieringsform.

Man gjorde nyligen en undersökning av årskostnaderna för en bil i tidningen Motor. Där kunde man se skillnaderna beroende på ens val av finansiering. Man räknade på en årlig kostnad för en bil i Golf-klassen, med tre års ägande och ett körande på 3000 mil per år. Då gav det följande resultat:

Vid köp av fabriksny bil: 67.000 kr per år
En tre år begagnad bil: 44.000 kr per år
Genom bilpool: 115.000 kr per år
Långtidshyrd bil: 76.000 kr per år
Prenumeration (en ny typ av leasing): 53.000 kr per år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.