Test Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway 1,5 dCi diesel har testats av Nybilstester.

Dacia Sandero är sveriges billigaste bil just nu. Stepway är en så kallad crossover-variant. Det innebär att bilen har höjts lite grann och fått lite designdetaljer som ger bilen ett mer robust utseende. Den högre markfrigången känns faktiskt och bilen upplevs som avsevärt mer terränggående än vanliga bilar även om den inte är en Jeep/SUV fullt ut. Att åka upp för en normal trottoarkant var inget problem för Dacia Sandero Stepway.

Visst bilen har budgetmaterial på insidan men Dacia har i alla fall lyckats att få allt att se bra ut ändå. I Stepway versionen så ingår också en stor touchskärm med GPS navigation. Denna tuchskärm styr även mediaanläggningen. Användarinterfacet är inte grafiskt designat men istället väldigt användarvänligt. Detta är faktiskt den bästa touchpanel jag provat hittills avseende användarvänlighet. Tyvärr så är den känslig för solljus och saknar skuggskärmar runtom så ibland så ser man inget alls på skärmen.

Dieselmotorn i Dacia Sandero kommer från Renault och tillverkas i stora serier. 1,5 dCi sitter i Renaults egna bilar lika så som i en del Nissan bilar. Denna motor är väldigt bränslesnål och enda nackdelen är att den brölar en del och har kamrem som ska bytas efter milintervall eller efter 6 år vilket som kommer först.

Bullernivån i kupén är förstås inte den bästa och bilen kan varken fås med automatväxellåda eller automatisk klimatanläggniing, manuell AC finns dock. En lustig detalj är att bilen levereras med ”fejkaluminiumfälgar” dessa är otroligt välgjorda men är faktiskt av plast vid närmare kontroll. Bilen är väldigt enkelt designad på insidan vilket har en fördel, det är lätt att hålla rent.

Utrymmena i Dacia Sandero är väldigt generösa och dörrarna är stora vilket gör det lätt att stiga in och ut ur bilen. Rostskyddet är i toppklass, bättre än de flesta bilar. Kan du klara dig utan automatisk klimatanläggning och en del andra detaljer så får du väldigt mycket bil för pengarna.

Säkerhetsmässigt lever inte riktigt Dacia Sandero upp till vad man skulle önska. Det grundläggande finns ändå som bland annat antisladd system.

Några detaljer som drar ned intrycket är: Tunn ratt, grunda mugghållare, armstöd för lågt placerat samt saknas på höger sida.

Dacia Sandero Stepway är trots sin enkelhet ett bra köp, inte bara för priset utan även också just för sin enkelhet. Man känner det lite som att det är bara att köra på med denna bil, inga detaljer som drar uppmärksamhet inne från bilen. Stepway versionen ger också bilen vissa terrängegenskaper som ytterligare spär på känslan av att kunna köra utan oro.

Bedömning:

Körupplevelse: 3
Utrustning: 3
Komfort: 2
Interiör: 1
Bra köp: 4

/Joakim för Nybilstester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.