Dags för vårstädning av bilen

Vårstädning av bilen  

När solen börjar stå lite högre på himlen är det dags för en riktig vårstädning av bilen för att få bort salt, slask och smuts som fastnat under vinterhalvåret. Regelbunden tvätt av din bil stärker bilens lack och förebygger rostbildning. Våren är också en bra tidpunkt att fräscha till inne i bilen. Ett måste under våren är också att kontrollera om du behöver köpa nya sommardäck.

  1. Tvätta rätt och miljövänligt

Vissa föredrar att använda automatiska biltvättar, andra vill hellre fortfarande tvätta själva på klassiskt vis. De flesta tillverkare av premium eller så kallade lyxbilar rekommenderar att bilen tvättas för hand för att skona lacken. Oavsett vilken metod du föredrar se till att det sker på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Många tycker att tvättautomater fungerar bra trots vissa varningar om att de repar lacken. Fördelen är att det går snabbt och smidigt och innebär minimalt jobb för dig själv. Det finns många olika program att välja på och du kan få både underredstvätt och vaxning utfört på några minuter.

Föredrar du att tvätta själv för hand gör helst inte det hemma på garageuppfarten. I många kommuner är det faktiskt inte ens längre tillåtet att göra det på grund av den negativa miljöpåverkan som följer av de kemikalier som används. Visst går det bra att ta en sväng runt bilen med högtryckstvätten men så snart du börjar använda några slags medel bör du hellre åka till en “gör-det-själv hall” där det finns rätt förutsättningar för avrinning av schampo och andra medel som innehåller kemikalier. Välj också gärna miljövänliga bilschampon, avfettnings- och andra produkter för rengöring. Spola bilen uppifrån och ner och tänk på att tvättsvampar bör vara av hög kvalitet och bytas ofta så att du inte repar lacken med smuts som fastnat i svampen. Glöm heller inte hjulhuset där det kan samlas beläggningar som sliter på karossen. Kanske vill du också dammsuga runt motorn för att få bort löv och annat skräp som hamnat under motorhuven. Motortvätt rekommenderas det däremot inte att man gör själv utan istället skaffar professionell hjälp för att få utfört. Torka till sist av bilen med ett sämskskinn och/eller en gummiskrapa.

  1. Fräscha till invändigt

Våren är en bra tid att fräscha till bilen även invändigt. När det är mörkt ute syns inte smutsen på samma sätt men så fort solen ligger på syns allt skräp och damm som samlats under vintern, särskilt på fönster och instrumentbräda. Dammsug, torka på instrumentbrädan, putsa rutor både in- och utvändigt och tvätta av innermattor. Det kan också vara värt att rengöra textil och skinn på bilsätena. Det finns särskilda produkter både för textil- eller läderrengöring och har du skinnsäten bör du dessutom göra en skinnbehandling en gång om året för att öka hållbarheten på skinnet.

  1. Annat underhåll

Även andra delar av bilen bör ägnas särskild uppmärksam under våren. Utöver den viktiga frågan om nya sommardäck behövs, som nämndes i början av denna artikel, vill du också kontrollera olja, bromsar, torkarblad, luftfilter, spolarvätska, lampor m.m. Alla bildelar du kan tänkas behöva köper du smidigast och billigast på nätet.

Börja med att kontrollera oljan. Under vintern bildas en hel del sotpartiklar i oljan på grund av kallstarter. Kolla också upp dina bromsar eftersom vårväglag kan vara vanskligt med modd ena dagen och regn nästa dag. Bromsskivor och belägg tar stryk av smuts och salt från vintervägar. Har du allergiker i familjen är det också viktigt att se till att ha nya luftfilter inför pollensäsongen. Köp ett filter som är särskilt avsett för pollenallergiker så att du är säker på att det verkligen gör jobbet och filtrerar ut även de minsta partiklarna. Passa också på att fylla på spolarvätska och ta en titt om det är någonting annat som inte fungerar som det ska som lampor, bälten, reglage m.m.

Med en ren bil både på både ut- och insidan känns våren ännu roligare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.